Adatkezelési Tájékoztató

Az új változat hatálybalépésének időpontja 2017 március 31

1. Általános rendelkezések

A Comuto SA (székhelye: 84, avenue de la République, 75011 Párizs, Franciaország) továbbiakban: „BlaBlaCar”, „mi”, ill. a „mi” névmás bármely ragozott alakja) adatkezelő félként elkötelezett az adataid védelme és tiszteletben tartása iránt. A jelen szabályzat (a továbbiakban: „Adatkezelési Tájékoztató”) célja bemutatni, hogy miként gyűjtjük, használjuk fel és/vagy továbbítjuk a weboldalon és/vagy a mobilalkalmazásainkon keresztül (a továbbiakban együttesen: „Platformok”) általad megadott információkat.

A jelen Adatkezelési Tájékoztató (a Felhasználási Feltételeinkkel, a jelen szabályzatban hivatkozott bármely egyéb dokumentummal, valamint a Sütik használatára vonatkozó szabályzatunkkal együtt) meghatározza a keretrendszerét annak, hogy az általad esetlegesen közölt és/vagy általunk begyűjtött adatokat milyen célból és milyen módon dolgozzuk fel. Kérjük, figyelmesen olvasd el az alábbi pontokat, amelyek fontos információkat tartalmaz a személyes adataid felhasználására vonatkozóan.

2. Milyen adatokat gyűjtünk tőled, és mennyi ideig használjuk fel ezeket az adatokat?

A következő adatokat gyűjthetjük be és dolgozhatjuk fel veled kapcsolatban:

2.1 Az általad szolgáltatott információk köre

Platformjaink használata során többféleképpen is rendelkezésünkre bocsáthatsz a személyazonosságod megállapítására alkalmas információkat (a továbbiakban: „Személyes Adatok”), ideértve a Platformokon található űrlapokat (például a regisztrációs űrlap) kitöltését, az általunk esetlegesen meghirdetett versenyekre, promóciókra és/vagy felmérésekre (például közvélemény-kutatási felmérésekre) történő jelentkezést, a velünk történő telefonos, e-mail üzeneten keresztüli vagy egyéb csatornán keresztül megvalósuló kapcsolatfelvételt, valamint a Platformjainkkal kapcsolatban általad észlelt problémák bejelentését is.

Az általad szolgáltatott információk között adott esetben a következők is megtalálhatók:

  • 2.1.1 A Platformokon keresztül általunk nyújtott szolgáltatásra történő regisztrációhoz és/vagy az általunk kínált egyéb szolgáltatások eléréséhez és igénybevételéhez kötelezően megadandó információk, ideértve a neved, e-mail címed, születési dátumod, nemed, mobiltelefonszámod és jelszavad. Ezeknek a mezőknek a kitöltése kötelező. A kötelezően megadandó információk hiányában a BlaBlaCar nem nyújthatja számodra a Platformjainkon keresztül kínált szolgáltatásokat, így ilyen esetben nem regisztrálhatsz felhasználói fiókkal a Platformjainkon;
  • 2.1.2 Fénykép;
  • 2.1.3 Levelezési cím;
  • 2.1.4 A járműveidre vonatkozó adatok;
  • 2.1.5 Rövid bemutatkozásod;
  • 2.1.6 Közted és a BlaBlaCar között lezajlott bármely szóbeli- vagy írásbeli kommunikációról készült feljegyzések;
  • 2.1.7 Az általad – rajtunk vagy a Platformjainkon keresztül – leadott foglalásokkal és/vagy meghirdetett utakkal kapcsolatos feljegyzések;
  • 2.1.8 Számviteli és/vagy pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatos részletek, ideértve a Platformjainkon vagy más csatornákon keresztül végrehajtott tranzakciókat is. Adott esetben ide tartozhatnak a fizetéshez használt bankkártyáddal és/vagy bankszámláddal kapcsolatos adatok, valamint a Platformjainkon keresztül általad lefoglalt vagy felkínált utazásokra vagy útszakaszokra vonatkozó adatok is;
  • 2.1.9 A Platformjainkon váló látogatásaidra, valamint az általad elért és/vagy igénybe vett forrásokra vonatkozó részletek;
  • 2.1.10 Az esetleges felmérésekre vagy kérdőívekre adott válaszaid, ideértve a közösségünk többi tagjával közösen teljesített utazásokkal kapcsolatban leadott értékeléseidet is. Ezeket az információkat analitikai célokra, valamint a felhasználók viselkedésének értelmezését elősegítő célokra is felhasználhatjuk;
  • 2.1.11 Platformjainkkal és/vagy szolgáltatásunkkal kapcsolatban esetlegesen észlelt általad bejelentett probléma során elkért információk, így például az ügyfélszolgálati kérelmednek a tárgya;
  • 2.1.12 Helyadatok, feltéve, hogy hozzájárultál a helymeghatározási információid begyűjtéséhez és feldolgozásához; valamint
  • 2.1.13 Útlevél, gépjármű-vezetői engedély, személyigazolvány, valamint adott esetben más hasonló jellegű dokumentum, amelyet (vagy amelynek másolatát) a beleegyezéseddel a rendelkezésünkre bocsátottál.

2.2 Az általunk automatikusan gyűjtött információk köre

2.2.1 Ha közösségi médián keresztüli csatlakozással regisztráltál a szolgáltatásunkra, akkor a BlaBlaCar hozzáfér a közösségimédia-fiókodban tárolt bizonyos Személyes Adatokhoz (például a keresztnevedhez, vezetéknevedhez, képedhez, e-mail címedhez, Facebook-ismerőseid számához stb.) az adott közösségimédia-szolgáltató által meghatározott, vonatkozó feltételekkel összhangban. Ezen kívül olyankor is gyűjthetünk tőled Személyes Adatokat, amikor külsős közösségimédia-szolgáltatók funkcióit használod, ideértve például a „Tetszik” (Like) funkciót is.

2.2.2 A Platformjainkon való minden egyes látogatásoddal kapcsolatban – a vonatkozó törvényekkel összhangban, és adott esetben a hozzájárulásoddal – információkat gyűjthetünk azokról az eszközökről és/vagy hálózatokról, amelyek segítségével a szolgáltatásainkat igénybe veszed. A következő információk tartozhatnak ide: az IP-címed, bejelentkezési adatait, a böngésződ típusa és verziószáma, a böngészőben telepített beépülő modulok típusai és verziószámai, az operációs rendszer típusa, a hirdetés azonosítója, a látogatásoddal kapcsolatos adatok (ideértve például a Platformjainkra érkezés, a Platformjainkon belüli navigálás, valamint a Platformjainkról más weboldalakra történő átlépés során végrehajtott URL-kattintássorozatokat is), az általad megtekintett és/vagy keresett termékeket, a letöltési hibákat, bizonyos oldalak látogatási időtartamait, az egyes oldalakon végzett műveleteket, valamint azokat a telefonszámokat, amelyekről esetlegesen felvetted a kapcsolatot az ügyfélszolgálatunkkal. Ezeket az információkat különféle technológiák segítségével gyűjtjük be, ideértve a sütik használatát is (a sütik (cookie-k) használatáról bővebben a Sütik használatára vonatkozó szabályzatunkból tájékozódhatsz).

2.2.3 Ezen kívül a Platformjainkon végzett tevékenységeiddel kapcsolatban összesített információkat is gyűjtünk (például a kínált utazások számára, valamint arra vonatkozóan, hogy milyen arányban válaszoltál a neked küldött üzenetekre stb.). Ezek az információk megjelenhetnek a Platformjainkon belül a nyilvános profilodon.

2.3 Az adatok megőrzése

2.3.1 A lenti 2.3.2 és 2.3.3. pontban említett kategóriákba tartozó Személyes Adatok kivételével a Személyes Adataidat a velünk fenntartott jogviszonyod időtartamáig tároljuk, majd a következőben szereplő idő elteltével használaton kívül helyezzük:

  • Platformjaink legutolsó használatának időpontjától számított 5 év elteltével, ha időközben nem szüntetted meg fiókodat;
  • Fiókod megszüntetésének időpontjától számított 1 év elteltével, kivéve, ha negatív értékelést kaptál és/vagy negatív bejelentés érkezett rólad. Ez esetben Személyes Adataidat a következők közül a hosszabb ideig tároljuk: (i) a legutolsó negatív értékelés vagy negatív bejelentés időpontjától számított 2 évig; vagy (ii) a fiókod megszüntetésének az időpontjától számított 1 évig.

2.3.2 A következő kategóriákba tartozó Személyes Adatok tárolási ideje eltérő lehet:

  • Pénzügyi adatokat (például: fizetési tranzakciók, pénz-visszatérítési tranzakciók stb.) a vonatkozó adóügyi- és számviteli törvényekben meghatározott ideig tároljuk;
  • A felhasználók által létrehozott összes tartalmat (például a hozzászólásokat és az értékeléseket) névtelenné tesszük (értsd: a létrehozójuk személyét a továbbiakban nem fedjük fel), de az ilyen tartalmak továbbra is elérhetők maradnak a Platformjainkon.

2.3.3 A fiókod esetleges felfüggesztése vagy letiltása esetén, adataidat 2–10 évig megőrizzük annak érdekében, hogy megakadályozzuk a Platformjainkra vonatkozó szabályok kijátszását vagy megkerülését.

3. Miként használjuk fel az tőled gyűjtött információkat?

A tőled gyűjtött információkat a következő célokból használjuk fel:

CÉL

JOGI ALAP

3.1 a közted és a BlaBlaCar között létrejött szerződésekben meghatározott kötelezettségeink teljesítése, valamint az általad kért információk és szolgáltatások  biztosítása számodra; Az ilyen célú adatfeldolgozás a kölcsönösen elfogadott szerződéses kötelezettségeink teljesítéséhez szükséges.
3.2       az általunk nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatos információknak (például a foglalás-visszaigazolásodnak) – e-mail üzenetben és/vagy SMS-üzenetben és/vagy más kommunikációs csatornán keresztül – történő elküldése; Az ilyen célú adatfeldolgozás a kölcsönösen elfogadott kötelezettségeink teljesítéséhez szükséges, és/vagy a te hozzájárulásoddal valósul meg.
3.3       az általad fizetendő összegek begyűjtése, illetve a megbízásodból begyűjtött összegek átutalása részedre; Az ilyen célú adatfeldolgozás a kölcsönösen elfogadott szerződéses kötelezettségeink teljesítéséhez szükséges.
3.4       annak lehetővé tétele, hogy személyre szabhasd felhasználói profilodat a Platformjainkon keresztül; Az ilyen célú adatfeldolgozás a hozzájárulásoddal valósul meg.
3.5       annak lehetővé tétele, hogy kapcsolatba léphess és/vagy kapcsolatot tarthass fenn más tagokkal az általunk nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatban, vagy a többi taggal lebonyolított/tervezett közös utazásokkal és/vagy azok megszervezésével kapcsolatban; Az ilyen célú adatfeldolgozás a kölcsönösen elfogadott szerződéses kötelezettségeink teljesítéséhez szükséges, és/vagy a hozzájárulásoddal valósul meg.
3.6       annak lehetővé tétele, hogy igénybe vehesd az ügyfélszolgálatunkat, valamint hogy kapcsolatba léphess és/vagy kapcsolatot tarthass fenn a tagi kapcsolatokért felelős ügyfélszolgálati csapatunkkal; Az ilyen célú adatfeldolgozás (i) a kölcsönösen elfogadott szerződéses kötelezettségeink teljesítéséhez szükséges; (ii) a hozzájárulásoddal valósul meg; és/vagy (iii) a jogi követelések megállapításához, a jogi követelésekkel kapcsolatos jogok gyakorlásához és/vagy a jogi követelésekkel kapcsolatos védelem biztosításához szükséges.
3.7       (i) vonatkozó törvények és/vagy jogszabályok; (ii) a Felhasználási Feltételeink; és (iii) az Adatkezelési Tájékoztatónk betartásának biztosítása. Az általunk súlyosnak vélt bizonyos szabálysértések esetén jogunkban áll felfüggeszteni a fiókodat; Az ilyen célú adatfeldolgozás (i) a kölcsönösen elfogadott szerződéses kötelezettségeink teljesítéséhez szükséges; (ii) a törvényileg és/vagy jogszabályilag előírt kötelezettségeink teljesítéséhez szükséges; és/vagy (iii) a jogi követelések megállapításához, a jogi követelésekkel kapcsolatos jogok gyakorlásához és/vagy a jogi követelésekkel kapcsolatos védelem biztosításához szükséges.
3.8       marketing anyagok, a szolgáltatásnyújtás és foglalási folyamat megkönnyítéséhez szükséges információk, valamint az általunk nyújtott szolgáltatásokhoz kapcsolódó olyan termékek és/vagy szolgáltatások ajánlásának küldése, amelyekről úgy gondoljuk, hogy érdekelhetnek, a vonatkozó törvényekkel és/vagy jogszabályokkal összhangban, adott esetben a hozzájárulásoddal. Adataidat abból a célból is felhasználjuk, hogy a közösségimédia-platformokon elhelyezett hirdetéseinket a figyelmedbe ajánljuk. Ezeknek a funkcióknak a működésére, valamint a rólad gyűjtött adatok körére vonatkozó bővebb információkért kérjük, tekintsd meg az adott külsős közösségimédia-platformok megfelelő szakaszait; valamint Az ilyen célú adatfeldolgozás a hozzájárulásodon és/vagy a mi jogos érdekünkön (értsd: releváns tartalmú hirdetések megjelenítése számodra) alapszik.
3.9       tájékoztatás az általunk nyújtott szolgáltatásokban esetlegesen bekövetkező változásokról; Az ilyen célú adatfeldolgozás (i) a kölcsönösen elfogadott szerződéses kötelezettségeink teljesítéséhez szükséges; (ii) a törvényileg és/vagy jogszabályilag előírt kötelezettségeink teljesítéséhez szükséges; és/vagy (iii) a jogi követelések megállapításához, a jogi követelésekkel kapcsolatos jogok gyakorlásához és/vagy a jogi követelésekkel kapcsolatos védelem biztosításához szükséges.
3.10    az útleveledben, a gépjármű-vezetői engedélyedben, a személyigazolványodban, illetve a regisztráció- vagy a Platformjaink használata során bármikor bekért bármely egyéb személyazonosító dokumentumodban szereplő információk pontosságának és valódiságának az ellenőrzése; Az ilyen célú adatfeldolgozás: (i) a hozzájárulásodon alapszik; (ii) a jogi követelések megállapítása, a jogi követelésekkel kapcsolatos jogok gyakorlása és/vagy a jogi követelésekkel kapcsolatos védelem biztosítása érdekében valósul meg; és/vagy (iii) a törvényileg és/vagy jogszabályilag előírt kötelezettségeink teljesítéséhez szükséges.
3.11    a Platformjainkkal kapcsolatos adminisztrációs teendők, valamint a belső vállalati (üzletviteli) feladatok ellátása, ideértve a hibaelhárítást, az adatok elemzését, a tesztelést, a kutatást, illetve az analitikai és a felmérési (például közvélemény-kutatási) teendők ellátását is; Az ilyen célú adatfeldolgozás a jogos érdekünkön (értsd: a Platformjaink biztonságos működésének a biztosítása, valamint a Platformjainkon kínált funkciók továbbfejlesztése) alapszik.
3.12    Platformjaink továbbfejlesztése annak érdekében, hogy a tartalmak számodra és készüléked számára leghatékonyabb módon jelenjenek meg; Az ilyen célú adatfeldolgozás a jogos érdekünkön (értsd: releváns tartalmak megjelenítése számodra) alapszik.
3.13    annak lehetővé tétele, hogy tetszés szerint igénybe vehesd az általunk nyújtott szolgáltatások részét képező interaktív funkciókat; Az ilyen célú adatfeldolgozás (i) a kölcsönösen elfogadott szerződéses kötelezettségeink teljesítéséhez szükséges; és/vagy (ii) a hozzájárulásodon alapszik.
3.14    a Platformjaink biztonságos működésének megőrzésére irányuló intézkedéseink végrehajtása; továbbá Az ilyen célú adatfeldolgozás: (i) a jogos érdekünkön (értsd: a Platformjaink biztonságos működésének a biztosítása) alapszik; (ii) a jogi követelések megállapítása, a jogi követelésekkel kapcsolatos jogok gyakorlása és/vagy a jogi követelésekkel kapcsolatos védelem biztosítása érdekében valósul meg; és/vagy (iii) a törvényileg és/vagy jogszabályilag előírt kötelezettségeink teljesítéséhez szükséges.
3.15    számodra és mások részére megjelenített hirdetések hatékonyságának mérése és az eredmények megértése, valamint releváns tartalmú hirdetések biztosítása számodra. Az ilyen célú adatfeldolgozás: (i) a mi jogos érdekünkön (értsd: a hirdetési kampányaink hatékonyságának a mérése és az optimalizálása) alapszik; és/vagy (ii) a hozzájárulásodon alapszik.

4. Kik és milyen célból dolgozzák fel a tőled gyűjtött adatokat?

4.1 Szolgáltatásunk használata közben, a rád vonatkozó információk közül néhányat megosztunk közösségünk többi tagjával a nyilvános profilodon vagy a foglalási folyamat során (így például megadjuk a telefonszámodat azoknak a tagoknak, akikkel közösen fogsz utazni).

4.2 Amennyiben az általunk üzemeltetett bármely Platformot igénybe veszed, akkor információkat (ideértve a rád vonatkozó Személyes Adatokat is) gyűjthetünk rólad a jelen Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott célokból.

4.3 Ezen kívül szoros együttműködésben állunk olyan külsős partnerekkel, akik szintén megkaphatják a rád vonatkozó Személyes Adatokat, például:

  • azok az üzleti partnereink, akik közösségimédia-platformokat üzemeltetnek, és akik összekapcsolási (társítási) szolgáltatásokat nyújthatnak számodra, ideértve az ő közösségimédia-platformjukon tárolt profiladatok összekapcsolását (társítását) a mi Platformjainkon tárolt profiladatokkal;
  • azok az üzleti partnereink, akik a szolgáltatásaikat adott esetben a Platformjainkon hirdetik, és akiknek a szolgáltatásaira – a saját belátásod szerint – regisztrálhatsz: ilyenek lehetnek az általunk nyújtott szolgáltatásokhoz kapcsolódó szolgáltatások, ideértve például a biztosítási- , a banki- , a kölcsönzési szolgáltatásokat stb;
  • azok az üzleti partnereink, akik adott esetben a saját weboldalaikon megjelenítik az általunk nyújtott szolgáltatásokra vonatkozó hirdetéseinket;
  • a műszaki, fizetési, személyazonosság-ellenérzési és/vagy kézbesítési szolgáltatásokat nyújtó alvállalkozóink, valamint azok az analitikai szolgáltatók és/vagy hitelképesség-vizsgáló ügynökségek, akikkel kapcsolatban állunk.

4.4 A fent említett harmadik felek részére alapesetben nem továbbítjuk az általad közölt adatokat (ideértve a rád vonatkozó Személyes Adatokat is), kivéve a következő esetek bármelyikében:

  • 4.4.1 A veled kötött megállapodásunk teljesítésével kapcsolatban harmadik felek szolgáltatására is szükségünk van a szolgáltatásaink nyújtásának elősegítéséhez vagy a szolgáltatásaink hatályának a kibővítéséhez (így például a Platformokon kínált szolgáltatások díjának feléd történő felszámítása vagy tőled történő begyűjtése során);
  • 4.4.2 A foglalási folyamat részeként, az általad kért szolgáltatások teljesítése érdekében bizonyos információkat (például a neved, fényképed, mobiltelefonszámod és/vagy e-mail címed) megjeleníthetjük a Platformokon és/vagy továbbíthatjuk az illetékes utas részére (ha autósként telekocsizol) vagy az illetékes autós részére (ha utasként telekocsizol);
  • 4.4.3 Az értékelési rendszerünk működésének részeként az általad írt értékeléseket megjelenítjük a Platformokon. A rövidített nevedet és fényképedet is tartalmazó értékeléseket a Platformokra ellátogató összes felhasználó megtekintheti;
  • 4.4.4 Platformjaink továbbfejlesztése és optimalizálása érdekében analitikai szolgáltatók és keresőweboldal-szolgáltatók segítségét is igénybe vesszük;
  • 4.4.5 Ha erre kifejezetten megkérsz minket (például olyankor, amikor a közösségi médián keresztüli hitelesítési módszerek bármelyikét igénybe veszed);
  • 4.4.6 Platformjaink bizonyos részeit (ideértve általad közzétett, utazásokkal kapcsolatos hirdetéseket is) továbbíthatjuk üzleti partnereink felé, akik ezeket az információkat – alkalmazásprogramozási interfészek (az angol nyelvű kifejezésből rövidítve: API-k) és/vagy ún. minialkalmazások (angolul: widgetek) segítségével – megjeleníthetik a saját weboldalaikon. Ilyen esetekben a nyilvános profilodon elérhető bizonyos információk megjelenhetnek az előző mondatban említett weboldalakon;
  • 4.4.7 Továbbá a BlaBlaCar jogosult továbbítani av rád vonatkozó információkat, ha az adatszolgáltatást törvény és/vagy jogszabály írja elő, vagy ha a BlaBlaCar jóhiszeműen és indokoltan eljárva úgy véli, hogy az ilyen célú adatelérés, adatmegőrzés és/vagy adatszolgáltatás a következő célok bármelyikéből szükséges: (i) a BlaBlaCar ellen esetlegesen kezdeményezett kárigényre történő reagálás; (ii) a jogi eljárásokkal kapcsolatos kötelezettségek teljesítése; (iii) a felhasználóinkkal esetlegesen kötött bármely megállapodásban (ideértve például a Felhasználási Feltételeinket és az Adatkezelési Tájékoztatónkat is) foglaltak érvényesítése; (iv) közegészségügyi veszély, elhalálozás és/vagy személyi sérülés kockázatát magában hordozó vészhelyzet vagy veszélyhelyzet esetén; (v) hatósági nyomozás elősegítése; vagy (vi) a BlaBlaCar-nak és/vagy annak tagjainak és/vagy más személyeknek a jogainak, tulajdonának és/vagy személyes biztonságának a megóvása céljából;
  • 4.4.8 Bármely üzletrész és/vagy bármely vállalati eszköz vagy vagyontárgy („aktíva”) értékesítése vagy megvásárlása esetén, amely esetben a rád vonatkozó Személyes Adatokat továbbíthatjuk az adott üzletrész és/vagy vállalati eszköz vagy vagyontárgy („aktíva”) lehetséges vásárlója vagy eladója felé; valamint
  • 4.4.9 A BlaBlaCar harmadik fél általi részleges vagy teljes felvásárlása esetén, amely esetben a BlaBlaCar tagjaival kapcsolatban megőrzött Személyes Adatokat a BlaBlaCar aktíváinak a részeként átadjuk a felvásárló harmadik fél részére.

4.5 A vonatkozó törvények szerint, valamint – amennyiben szükséges – a beleegyezésed mellett üzleti partnereink részére küldött és az azoktól érkező adatokat (beleértve Személyes Adataidat és a sütikre (cookie-kra) vonatkozó adatokat) összesíthetjük. Ezeket az adatokat és az összesített adatokat a fent megnevezett célok érdekében felhasználhatjuk.

4.6 Felhívjuk figyelmedet, hogy amennyiben úgy döntesz, hogy adataidat (ideértve Személyes Adataidat) üzleti partnereink kapcsolódó szolgáltatásain keresztül megosztod velünk, a jelen Adatkezelési Tájékoztatón túl az üzleti partnerek adatvédelmi szabályzatai és/vagy tájékoztatói is érvényesek rád. Az üzleti partnereink által végzett, saját platformjaikon történő adatgyűjtési és/vagy -feldolgozási folyamatok irányításában nem veszünk részt.

5. Hogyan használjuk fel és moderáljuk üzeneteidet?

5.1 A Platformjainkon keresztül, közösségünk más tagjaival folytatott üzenetváltásaidat – a csalások megelőzése, a szolgáltatások fejlesztése, ügyféltámogatás biztosítása, a tagokra vonatkozó szerződések (pl. a Felhasználási Feltételek) érvényesítése céljából – ellenőrizhetjük, elolvashatjuk, illetve elemezhetjük. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk Online Foglalási rendszerünk kijátszását, a Platformjainkon keresztül küldött üzenetek elolvasása és elemzése révén ellenőrizhetjük, hogy azok tartalmaznak-e kapcsolatfelvételi adatokat vagy más weboldalakra mutató hivatkozásokat.

5.2 Kereskedelmi és hirdetési célokból semmi esetben sem olvassuk el és elemezzük ki a közösség más tagjaival váltott üzeneteidet. Az üzenetek moderálására automatikus módszereket alkalmazhatunk.

6. Célzott hirdetések a közösségi médiafelületeken és az általunk e-mailben és/vagy szöveges üzenetben küldött tájékoztatókban

A vonatkozó törvények szerint, valamint – amennyiben szükséges – a beleegyezésed mellett a Platformjainkon megadott adatokat felhasználhatjuk közvetlen elektronikus marketing célokra (pl. (i) hírlevelek fogadása, eseménymeghívók és más tájékoztatók, amelyek szerintünk érdekelhetnek téged, illetve (ii) a közösségi médiafelületeken vagy harmadik felek weboldalain található célzott hirdetések elküldése).

Elektronikus marketing tájékoztatók: Hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod azáltal, hogy (i) a tagsági fiókodon belül kitörlöd a pipát az erre vonatkozó jelölőnégyzetből, (ii) rákattintasz a leiratkozás gombra, amely minden, számodra küldött BlaBlaCar tájékoztató levélben megtalálható, vagy (iii) felveszed velünk a kapcsolatot a 13. szakaszban megadott kapcsolatfelvételi adatok révén.

Célzott hirdetések és tartalom:
(i) közösségi médiafelületeken (pl. Facebook és Twitter): hozzájárulásodat bármikor megtagadhatod a közösségi médiafiókon keresztül érkező hirdetésekre vonatkozó beállítások konfigurálásával.
(ii) harmadik felek weboldalain: kérjük, a hozzájárulás megtagadásának módjáról tájékozódj a Sütik használatára vonatkozó szabályzatunkban.

7. Adataid továbbításra kerülnek? Hogyan és hova?

A rólad tárolt Személyes Adatokat az Európai Unión („EU”) belül tároljuk. Nemzetközi vállalat lévén Személyes Adataidat olyan, nem európai országok számára is továbbítjuk, ahol elképzelhető, hogy az adatvédelmi törvények kevésbé szigorúak, mint a lakhelyeden érvényben lévő jogszabályok.

Ez akkor történik, ha egyik adatfeldolgozó vállalatunk olyan országban található, amely nem nyújt „megfelelő” szintű adatvédelmet (pl. az Egyesült Államok). Ezek az adatfeldolgozó vállalatok többek között részt vehetnek szolgáltatási kérelmednek teljesítésében, a felhasználói fiókodhoz tartozó képek moderálásában, fizetési adataidnak feldolgozásában, reklám- és marketingszolgáltatások vállalatunk nevében történő lebonyolításában, valamint elektronikus kommunikáció révén támogatási szolgáltatások biztosításában.

Ide tartozik az adatok a BlaBlaCar Európai Unión kívül működő, kapcsolt vállalkozásai részére történő továbbítása, az adott országokban való szolgáltatásnyújtás céljából.

Ilyen esetben gondoskodunk arról, hogy az adatok továbbítása az Adatkezelési Tájékoztató szerint történjen, az érintett adatok megfelelő védelmének biztosítása érdekében pedig a folyamatot minden esetben az Európai Bizottság által jóváhagyott szabványos szerződéses záradékok szabályozzák.

Amennyiben további információkat szeretnél kapni az érvényben lévő biztonsági szabályokról, kérjük vedd fel velünk a kapcsolatot az Adatkezelési Tájékoztató végén található kapcsolatfelvételi adatok révén.

8. Milyen jogokkal rendelkezel személyes adataidat illetöen?

8.1 Ahol azt a törvény megengedi, jogod van másolatot kérni a rólad tárolt Személyes Adatokról. Ilyen jellegű kérelem benyújtása előtt megkérhetünk, hogy (i) igazold személyazonosságodat és (ii) további adatokkal szolgálj annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudjuk teljesíteni kérelmedet. Igyekszünk megfelelő időkereten belül, de minden esetben a törvény által előírt időkereten belül választ adni. Amennyiben élni kívánsz ezen jogoddal, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot az alább megadott kapcsolatfelvételi adatok révén (lásd a 13. szakaszt).

8.2 A Platformok tagjaként a rólad tárolt Személyes Adatok – a pontatlan adatok helyesbítése, módosítása, illetve törlése céljából – fiókodban is elérhetők. Személyes Adataid aktualizálása vagy törlése kapcsán hozzánk is fordulhatsz, ehhez használd az alább megadott kapcsolatfelvételi adatokat (lásd a 13. szakaszt). Ezen kívül bármikor zárolhatod fiókodat online, továbbá jogodban áll megtagadni Személyes Adataidnak feldolgozását.

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a törvény által előírtak szerint, illetve jogi okokból kifolyólag bizonyos információkat megőrizhetünk rólad. Például ha úgy hisszük, hogy csalást követtél el, vagy megsértetted Felhasználási Feltételeinket, néhány adatot szeretnénk megőrizni annak érdekében, hogy ne próbálhasd meg kijátszani vagy megkerülni a Platformjainkra vonatkozó szabályokat.

Amennyiben úgy gondolod, hogy jogaidat megsértettük, jogod van panaszt tenni az illetékes adatvédelmi felügyeleti hatóságnál, illetve jogorvoslatot kérni a bíróságon.

9. Sütik (Cookie-k) és hasonló technológiák

További információkért tekintse meg a Sütik használatára vonatkozó szabályzatunkat.

10. A jelszó titokban tartása

Amikor a Platformok bizonyos részeihez hozzáférést biztosító jelszót választasz magadnak, a te felelősséged az adott jelszó titokban tartása. Kérjük, jelszavadat ne add ki senkinek.

11. Más weboldalakra és közösségi médiafelületekre mutató hivatkozások

Platformjaink időnként olyan hivatkozásokat tartalmazhatnak, amelyek partnerhálózataink, hirdetőink és leányvállalataink weboldalaira vagy onnan származó tartalmakra mutatnak. Amennyiben rákattintasz egy ilyen weboldalra mutató hivatkozásra, kérjük, vedd figyelembe, hogy ezek a weboldalak saját adatvédelmi gyakorlatokkal rendelkeznek, az ilyen szabályzatokért pedig semmilyen felelősséget nem vállalunk. Kérjük, mielőtt bármilyen Személyes Adatot megadnál az ilyen weboldalakon, tekintsd meg a kapcsolódó szabályzatot.

12. Az Adatkezelési tájékoztató módosulása

Amennyiben a jövőben bármiféle változást eszközölünk Adatkezelési Tájékoztatónkban, arról bejegyzés jelenik majd meg ezen az oldalon. Szükség esetén a változtatásról értesítünk, illetve azzal kapcsolatos beleegyezésedet kérjük. Kérjük, gyakori jelleggel térj vissza erre az oldalra, és ellenőrizd az Adatkezelési Tájékoztató esetleges frissítéseit vagy változásait.

13. Kapcsolatfelvétel

Amennyiben adatvédelmi gyakorlatainkra vonatkozó észrevételeiddel kapcsolatban, vagy Személyes Adataiddal kapcsolatos kérdés esetén szeretnéd velünk felvenni a kapcsolatot, erre a kapcsolatfelvételi oldalon vagy a jelen dokumentum elején említett postacímre küldött levél formájában van lehetőséged.

****************************************************

Korábbi változat

Jelen Adatkezelési Tájékoztató célja, hogy a BlaBlaCar.hu weboldal, a kapcsolódó társoldalak, microsite-ok és aloldalak, például az AutoHop.hu (a „Weboldal”) felhasználói által a Weboldal használata során megadott és a Weboldal üzemeltetője mint adatkezelő („Adatkezelő”) és az általa megbízott adatfeldolgozók számára hozzáférhetővé vált személyes adatok és egyéb adatok kezelésére vonatkozó elveket és szabályokat meghatározza.

Jelen Tájékoztató hatálya kizárólag a Weboldal használatához szükséges, az Adatkezelő rendelkezésére bocsátott adatokra terjed ki, rendelkezései nem vonatkoznak arra az esetre, ha valaki önkéntesen nyilvánosságra hozza saját személyes adatait, ill. bármely más adatát vagy azok egy részét a Weboldalon vagy a Weboldal közvetítésével.

A Weboldal vagy bármely, az Adatkezelő által kínált szolgáltatás igénybevételével (pl. a Weboldalon való regisztrációval) a felhasználó elfogadja az Adatkezelési Tájékoztatót, és hozzájárul adatainak az Adatkezelési Tájékoztatónak megfelelő kezeléséhez.

1. Az adatkezelő adatai:

Neve: Comuto S.A.

Székhelye: 84 avenue de la République, 75011 Párizs

Adatvédelmi nyilvántartó hatóság: Commission nationale de l’informatique et des libertés

Adatvédelmi nyilvántartási száma: 1288759

Adószám: FR76491904546

Bejegyző bíróság, hatóság megnevezése: RCS Paris

Elérhetőség: www.BlaBlaCar.hu/elerhetosegek

Web: www.BlaBlaCar.hu

2. Az adatkezelés céljai:

  • A Weboldal felhasználói és az Adatkezelő között a Weboldal által nyújtott szolgáltatások igénybevétele céljából létrejött szerződés Adatkezelő általi teljesítése és adminisztrációja. Ideértve különösen: a Weboldal segítségével igénybe vehető szolgáltatásokhoz szükséges egyéb személyes adatok esetében – a felhasználó azonosítása, a felhasználók igényei szerinti utazás közvetítése, továbbá a felhasználóval történő kommunikáció.
  • A felhasználó által használt technikai eszköz azonosításával annak biztosítása, hogy a Weboldal tartalmát és szolgáltatását a felhasználó a legmegfelelőbb módon érje el, a felhasználó számítógépére is tekintettel, valamint a Weboldal funkcióinak és szolgáltatásainak felhasználó általi személyre szabása.
  • A Weboldal vagy a nyújtott szolgáltatások megváltozásával kapcsolatos kapcsolatfelvétel és értesítés (kivéve, ha a felhasználó ezt nem kéri)
  • Weboldal használati szokások elemzése, a felhasználók egyedi azonosítása nélkül (pl. átlagéletkor, hirdetés feladása és a telekocsizás között eltelt idő, a foglalás és a telekocsizás között eltelt idő, a Weboldal használatának gyakorisága).
  • A Weboldal felhasználásával kapcsolatos felhasználási feltételek („Felhasználási Feltételek”) esetleges megszegésének tényei és körülményei nyilvántartása.

Tekintettel arra, hogy a Weboldal segítségével igénybe vehető szolgáltatás ingyenes, a Weboldalon való regisztrációval a felhasználó kifejezetten hozzájárul, hogy az Adatkezelő számára saját, vagy harmadik felek szolgáltatásairól a felhasználó által megadott email címre személyre szabott reklámokat és tartalmakat küldjön. A hozzájárulás bármikor korlátozás és indokolás nélkül, ingyenesen visszavonható az Adatkezelő elérhetőségein.

3. Az adatkezeléssel érintettek:

A Weboldalon regisztrált felhasználók. Harmadik fél adatainak a rendelkezésre bocsátásával a felhasználó szavatolja, hogy az adatok rendelkezésre bocsátása jogszerűen történik, és ezen adatkezeléshez az érintett személy megfelelően hozzájárult.

4. Az adatkezelés jogalapja:

A  felhasználók adatai kezelésének jogalapja az érintettek önkéntes hozzájárulása. A személyes adatok megadása jogilag nem kötelező, enélkül azonban előfordulhat, hogy a Weboldal egyes szolgáltatásait a felhasználó nem tudja igénybe venni.

5. A kezelt adatok köre:

Az Adatkezelő az alábbi személyes adatokat (a felhasználóval kapcsolatba hozható adat – különösen a felhasználó neve, azonosító jele, valamint egy vagy több fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző ismeret -, valamint az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés;) kezelheti.

A Weboldalon való böngészéshez személyes adatok megadása nem szükséges. A „privát” megjelölésű adatokhoz más felhasználók nem férnek hozzá, a többi adat nyilvános.

A. A Weboldal Szolgáltatásainak igénybevételéhez az alábbi személyes adatok megadása feltétlen szükséges:

Nem: nő/férfi (privát) (ha a felhasználó nem tölt fel profil képet akkor a nemének megfelelő avatar jelenik meg)

Keresztnév

Vezetéknév (privát) (Csak a vezetéknév kezdőbetűje jelenik meg.)

E-mail cím (privát)

Jelszó (privát)

Életkor

Telefonszám (beállítás szerint privát vagy nyilvános)

B. A Weboldal Szolgáltatásainak igénybevételéhez az alábbi egyéb személyes adatok megadása is lehetséges:

Rövid bemutatkozó

Profil fénykép

Telekocsi beállítások (beszédesség, zene, dohányzás, állatok)

Postai cím (privát)

Autóra vonatkozó adatok:

– Gyártmány

– Modell

– Fénykép az autóról

– Kényelem

– Ülőhelyek száma

– Szín

Facebook-al való csatlakozás esetén a FB ismerősök száma is megjelenítésre kerül

C. A Weboldal használatának módjáról kapcsolatos információk.

A Weboldal használata során információgyűjtés különböző technológiák és módszerek – pl. az IP-címek gyűjtése és cookie-k – felhasználásával is történik. Adatkezelő a Weboldal használata során rögzíti a felhasználó IP címét, a Weboldal látogatásának kezdő és befejező időpontját. Ezeknek az adatoknak a naplózását a Weboldal rendszere folyamatosan végzi, a tárolt adatokhoz csak az Adatkezelő fér hozzá.

Az Adatkezelő az IP-címet a személyes adatokat tároló szerverrel kapcsolatos problémák diagnosztizálása, összesített (névtelen) információs jelentések, a számítógép és a Weboldal közötti leggyorsabb útvonal kiválasztása, illetve a Weboldal javítása és fejlesztése érdekében használja.

A BlaBlaCar moderálhatja a Weboldalon folytatott üzenetváltásaidat. A BlaBlaCar nem fogja eladni, átruházni, terjeszteni vagy nyilvánosságra hozni a beszélgetéseidet harmadik fél számára a beleegyezésed nélkül, kivéve, ha a vonatkozó törvények megkövetelik azt.

A Weboldalon keresztül megadott információkat az Adatkezelő nem továbbítja harmadik fél számára, kivéve:

  • a foglalási folyamat részeként, a szolgáltatás biztosítása érdekében a felhasználó által megadott információkat az Adatkezelő átadhatja a Felhasználási Feltétekben meghatározott Utasnak (ha a felhasználó a Felhasználási Feltétekben meghatározott Autós), vagy az Autósnak (ha a felhasználó Utas);
  • ha az Adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítése érdekében (pl. erre vonatkozó bírósági végzés, vagy csalás és egyéb bűncselekmények megakadályozása esetén) jogszabályi felhatalmazás alapján szükséges a személyes adatokat továbbítani;
  • a Felhasználási Feltételekben meghatározott üzletszerű tevékenység észlelése esetén az összegszerűséget is magába foglaló releváns adatok az illetékes hatóságok számára továbbíthatók;
  • a Felhasználási Feltételek, illetve más, Szolgáltatásokra vonatkozó szerződési feltételek illetve megállapodások érvényesítése esetén az ebben jogszerűen közreműködő tanácsadók részére;

6. Az adatkezelés időtartama:

A. A felhasználó által a beazonosíthatóság érdekében szükséges adatok esetében az adatok kezelése addig tart, amíg a felhasználó a regisztrációja nem kerül törlésre.

A felhasználó bármikor dönthet úgy, hogy kéri regisztrációjának törlését, ebben az esetben a törlési igényének az Adatkezelőhöz való beérkezésétől számított 2 napon belül az Adatkezelő gondoskodik az adatok törléséről.

Amennyiben a felhasználó jogellenesen, megtévesztően használ személyes adatot, úgy az Adatkezelő a Felhasználási Feltételekben írtak szerint a felhasználó regisztrációjának törlésével egyidejűleg valamennyi személyes adatát a jogsértő tevékenységről való tudomásszerzéssel egyidejűleg azonnal törölheti.

B. Egyéb (az 5.B pontban felsorolt) adatok kezelésnek időtartama: amíg a felhasználó azokat megjeleníti/ nem törli

Személyre szabott reklámok, ill. tartalmak esetében az adatkezelés addig tart, amíg az Adatkezelő által biztosított leiratkozási lehetőséggel a felhasználó nem él.

Az Adatkezelő a Felhasználási Feltételekben meghatározott feltételek bekövetkezése esetén felfüggesztheti a Weboldal felhasználó általi használatát, de ez nem jár adatok törlésével.

7. Adatfeldolgozók:

Adatfeldolgozó neve: Microsoft Corporation

Adatfeldolgozó címe: One Microsoft Way, Redmond WA, USA 98052

Adatfeldolgozás célja: Az Adatkezelő által kezelt adatok tárolása

Adatvédelmi tájékoztatás: http://azure.microsoft.com/en-us/support/legal/

Az adattárolásra az EU-ban kerül sor, személyes adatok harmadik országba nem kerülnek továbbításra.

8. A felhasználó számára irányadó adatbiztonsági intézkedések:

A Weboldalon a felhasználó által használt jelszó, felhasználói név, vagy más speciális hozzáférési mód biztonságával, védelmével kapcsolatosan a felhasználó köteles a tőle elvárható gondossággal eljárni, ezért őt személyes felelősség terheli.

A Weboldalon Adatkezelő internetes közösségi portálok (Youtube, Twitter, Facebook, Google, Pinterest) beépülő moduljait (plugin) is elhelyezte, amelyek használatával – amennyiben a felhasználó a közösségi portál regisztrált felhasználója – az adott közösségi portálon megjelenő képmás, valamint az adott plugin funkciójának megfelelő tartalom (pl. komment, like, megosztás stb.) megjelenik a Weboldalon is, illetve az adott plugin funkciójától függően az ahhoz kapcsolt közösségi oldalon is a felhasználói profil alatt. A hivatkozott közösségi oldalak által végzett adatkezelésre minden esetben az adott közösségi oldal saját adatkezelési tájékoztatói érvényesek, amelyek elfogadása feltétele az adott plugin használatának.

A Weboldal más egyéb weboldalakra mutató hivatkozásokat is tartalmazhat, melyekre a jelen adatkezelési tájékoztató hatálya nem terjed ki (ideértve a fent említett közösségi oldalak adatkezelési tájékoztatóit is).

Adatkezelő semmilyen felelősséget nem vállal a nem általa üzemeltetett weboldal adatkezelési feltételeivel és gyakorlatával kapcsolatosan, akkor sem, ha a Weboldalról közvetlenül elérhető, vagy ha Weboldalt egy harmadik fél által üzemeltetett oldalon keresztül éri el a felhasználó (ideértve a fent említett közösségi oldalak adatkezelési tájékoztatóit is). A felhasználó köteles az általa látogatott oldalon ellenőrizni az adatvédelemmel kapcsolatos tájékoztatókat, és kérdés esetén felvenni a kapcsolatot az adott weboldal tulajdonosával vagy az üzemeltetőjével.

Harmadik fél adatainak a rendelkezésre bocsátásával a felhasználó szavatolja, hogy az adatok rendelkezésre bocsátása jogszerűen történik, és ezen adatkezeléshez az érintett személy megfelelően hozzájárult.

9. Jelen Adatkezelési Tájékoztató módosításának lehetősége:

Az Adatkezelő jelen Adatkezelési Tájékoztatót a felhasználóknak az Adatkezelési Tájékoztató Weboldalon való közzétételével történő előzetes értesítése mellett, egyoldalúan bármikor módosíthatja. A módosítás a Weboldalon való közzététel napjával hatályos.

A felhasználó a Weboldalon hozzáférhető szolgáltatásnak a módosítás hatálybalépését követő használatával kifejezetten elfogadja a módosított Adatkezelési Tájékoztatót.

10. Tájékoztatás a felhasználók személyes adataik kezelésével kapcsolatos jogairól:

Személyes adataik kezeléséről a felhasználók az Adatkezelőtől bármikor tájékoztatást kérhetnek. A tájékoztatás iránti kérelmet elektronikusan a www.BlaBlaCar.hu/elerhetosegek linken keresztül vagy postai úton a COMUTO SA, 84 avenue de la République, 75011 Paris, FRANCE címre kell eljuttatni. Az Adatkezelő köteles a kérelem benyújtásától számított legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban legfeljebb 30 napon belül, közérthető formában, az érintett erre irányuló kérelmére írásban megadni a kért tájékoztatást.

A felhasználó jogosult továbbá kérni az Adatkezelőtől személyes adatainak – a kötelező adatkezelés kivételével – törlését vagy zárolását.  A felhasználó saját személyes adatainak törlésére vagy zárolására vonatkozó igényét elektronikusan a www.BlaBlaCar.hu/elerhetosegek linken keresztül vagy postai úton a COMUTO SA, 84 avenue de la République, 75011 Paris, FRANCE címre juttathatja el az Üzemeltető felé. Ugyanezen eljárás alkalmazásával a felhasználó kérheti személyes adatainak helyesbítését. Amennyiben a felhasználó nem kíván a továbbiakban értesülni a BlaBla Hírekről (marketing hírlevelek formájában), az e-mailek alján található linkre kattinva iratkozhat le, valamint beállíthatja preferenciáit a profiloldalán is.

Az érintett a személyes adatainak kezelésével összefüggő jogainak megsértése esetén a felhasználó az illetékes adatvédelmi hatóság vizsgálatát kezdeményezheti, vagy bírósához fordulhat. A Magyarország területén folytatott adatkezeléssel és adatfeldolgozással kapcsolatos jogokat és jogorvoslati lehetőségeket részletesen az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 13-17. és 30. alfejezetei tartalmazzák. Magyarországon az illetékes adatvédelmi hatóság a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C; telefon: +36-1-391-1400; fax: +36-1-391-1410; e-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu). Franciaország területén (ahol az Adatkezelő székhelye található, és ahol az adatkezelés történik) az illetékes adatvédelmi hatóság a Commission nationale de l’informatique et des libertés.

Amennyiben a felhasználónak kérdése vagy észrevétele van az Adatkezelő adatvédelmi gyakorlatával kapcsolatban, vagy a személyes adatait illetően, a felhasználó felveheti az Adatkezelővel a kapcsolatot az erre szolgáló aloldalon (www.BlaBlaCar.hu/elerhetosegek) keresztül is.
Jelen Adatkezelési Tájékoztató 2015. július 1. napjától hatályos.

A tartalmak, valamint a hirdetések személyre szabása és mérése érdekében sütiket alkalmazunk. A weboldalunk használatával hozzájárulsz a sütihasználati irányelveinkhez. Olvasd el asütikkel kapcsolatos szabályzatunkat

Hirdesd szabad üléseidet